piektdiena, 2019. gada 13. septembris

RUDENĀJI-2019. Mājinieki un festivāla uzņēmēji. RĀMUPE (Katlakalns)

Katlakalna folkloras kopas RĀMUPE, vadītājs Andris Kapusts

Kopa darbojas kopš 2010.gada agra pavasara. Kopš 2012.gada 18.jūnija kopa nes vārdu - RĀMUPE. Mūsu pulkā sanāk vietējie katlakalnieši, sabrauc ļaudis arī no pārējā Ķekavas novada malu maliņām, no kaimiņnovadiem - Mārupes Rīgas, un Salaspils, un pat no tālienes, - Dobeles un Ķeipenes.

Kopā darbojas ļaudis, kurus interesē tradīcijas, folklora, latviskā dzīvesziņa, dainu filosofija un tradicionālais tautas pasaules tvērums. Apgūstam tradicionālās dziedāšanas veidu, mācamies senus un jaunākus balsus un tautasdziesmas no visiem Latvijas novadiem. Apgūstam tradicionālo mūzikas instrumentu spēli. Kopā veidojas stabila koklētāju apvienība. Kopas dzīve norit tradicionajā tautas laika skaitīšanas un Gadskārtu svētku svētīšanas, Iezīmdienu atzīmēšanas ritmā: kopā svinam Lielo dienu, Ūsiņus un Vasarassētkus, Jāņus, Māras, Rudenājus, Veļu vakarus, Bluķa vakarus.

Piedalāmies folkloras festivālos Latvijā - BALTICA, Starptautiskajā Masku tradīciju festivālā, Dziesmu svētkos, Novadu dienās, ikgadu braucam maDARAs svētkos Ziemupē. Izbraucam un rīkojam Vasaras dziedāšanas, etnogrāfijas un tradīcijas apguves un izziņas skolas tālākos Latvijas novados, visbiežāk Kurzemē un Latgalē, Gan līdzdarbojoties svētkos un kopkoncertos, gan dodoties izziņas braucienos, esam apceļojuši teju visu Latviju. 

Esam devušies arī ārzemju braucienos - piedalījušies svētkos Baltkrievijas Braslavā, Igaunijas Kihnu salā un vairākkārt viesojušies pie draugu kopām Lietuvas zemē. Esam apciemojuši latviešus un koncertējuši Bērzainē (Vācijā). Mūsu īpašais lolojums ir Katlakalna Starptautiskais folkloras festivāls Rudenāji, kas katru otro gadu notiek rudens pusē. Kopš 2016.gada Katlakalnā notiek Lielā Stāstu nakts, - naktī pirms Lielās dienas rīta.

Izziņai un pašpilnveidei rīkojam arī tematiskās Folkloras dienas un Latviskās dzīvesziņas pasākumus, lekcijas un praktiskās nodarbības. Esam iemīļojuši Seno amatu prasmju darbnīcas, kur apgūstam dažādus senos amatus - celojam, šujam senos kreklus, gaidot Ziemassvētkus un Lielo dienu darinam puzurus un citas svētku rotas. Daudzi no mums dodamies kopīgos izzinošos braucienos. Pilnveidojamies arī dažādās citās Latvijā rīkotajās Tradīcijas, amatniecības, muzicēšanas un dziedāšanas meistarklasēs, semināros, nometnēs un nodarbībās.

Tas, ko mēs paši RĀMUPES kopā uzskatām par vērtību, tas, pēc kā savā darbībā un iekšējā izaugsmē tiecamies, ir ĪSTUMS un PATIESUMS. Gan ikdienas notikumi, mēģinājumi un tradīciju un dziesmu apguve, gan svētku brīži un rituāli ir īsti - katrs, kas ir atnācis, ienācis mūsu pulkā konkrētajā brīdī, ir aicināts iekļauties pilnībā un cik vēlas un var. Tas ko mēs darām, visbiežāk nav izrāde vai priekšnesums, bet visiem kopīgi veikts darbs, kopīgi, ar atbildību un apzināšanos radīts svētku un līksmes brīdis. Tas ir tas, ko mēs esam mācījušies un turpinām mācīties no mūsu skolotāja Andra un no Rīgas Grodu parauga. Ir arī citi paraugi, bet šie ir visspilgtākie un tuvākie - viņus uzskatām gan par saveim draugiem, gan arī paraugiem un skolotājiem.

Kopas mēģinājumi notiek Katlakalna TN ceturtdienās, no 18.45-21.00

Vairāk par kopas norisēm lasiet mūsu e-dienaslapā - http://kalnakopa.blogspot.com/

Saziņai - e-pasta adrese - kalnakopa2010@gmail.com vai pa tālr. 27811297

GUNTA SAULE, Kopas administratore un vadītāja palīdze

Foto: Sigita Lapiņa (http://sigfoto.lv)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru