piektdiena, 2019. gada 13. septembris

RUDENĀJI-2019. Jūrmalas diena

2019.gadā no 13-15.septembrim norisināsies Katlakalna V Starptautiskais folkloras festivāls RUDENĀJI-2019. Festivāla galvenā tēma – ražas daudzināšana un citas rudens laika norises tautas tradīcijās. Tā būs iespēja satikt un iepazīt rudens tradīciju, kādu to kopj folkloras kopas visos Latvijas dižnovados, kā arī ieklausīties ciemiņos no Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas un Indijas.

Rudenāju festivāls ir draudzīgs un arī saviem viesiem vēlas sagādāt jaunus piedzīvojumus un redzējumus. Jūra tik daudziem ir mīļa – gan tiem, kas tās krastos dzīvo, gan tiem kuriem jūru dzīves laikā izdodas sastapt retāk. Uz jūras malu savus ciemiņus vest – to izvēlamies bieži. Tāpēc šai reizē festivāls ir atradis arī jaunus draugus un sadarbības partnerus – Jūrmalas Brīvdabas muzeju. Un esam iepriecināti festivāla noslēdzošajā dienā viesoties Jūrmalā.

Svētdien, 15.septembrī, festivāls viesosies Jūrmalas Brīvdabas muzejā Lielupē, Ragakāpas parka maliņā. No 11.00-14.00 notiks Rudenāju godi - sadziedāsimies jūras krastā, priežu meža pakalnos un muzeja pagalmā. Turpat uz dzīva ugunskura tiks vārīta īpašā Rudenāju vira.

Šai reizē vairāk iskanēs jūras un ūdeņu tēma. Laba raža tiek gaidīt ne tikai mūsu druvās un tīrumos, bet daudziem svarīgas arī jūras veltes un daudz kas atkarīgs no Jūras māts labvēlības. Arī pašu sirsnīga un dabu mīlošā attieksme tiks kopta un daudzināta šai festivāla daļā.

RUDENĀJU Jūrmalas dienas viesi – indiešu tradicionālās muzicēšanas un deju kopa no Pendžabas apkaimes, piejūras ļaudis, lietuviešu folkloras kopa MEGUVA no Palangas, igauņu koklētāju kopa KANNELKOND no Tallinas un minskieši, baltkrievu tradicionālās kultūras studija VARGIN. Latviešus pasaulē šogad pārstāvēs DŪDALNIEKI no Ziemeļanglijas. Latvijas kopas - latgalieši Šķilbēnu etnogrāfiskais ansamblis ŠĶILBANU SĪVAS, Kurzemes puses tradīciju dzirdēsim no Otaņķu etnogrāfiskā ansambļa puses. Savukārt no Rīgas ieradīsies GRODI, GARATAKA un mazāk pazīstamā SKAŅAVA. Festivāla mājinieki - Katlakalna RĀMUPE.

Festivālu rīko Ķekavas kultūras centra Katlakalna Tautas nams.
Festivāla norises sadarbības partneris – Jūrmalas Brīvdabas muzejs
Informatīvais atbalstītājs - Latvijas Folkloras biedrība.

Vairāk informācijas festivāla e-dienaslapā – https://rudenaji.blogspot.com/,

kā arī sociālajos tīklos – facebook - @rudenaji

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru