otrdiena, 2019. gada 20. augusts

RUDENĀJI-2019. Latvijas dalībnieki. GRAUDI (Tome)

Folkloras kopa “Graudi” Ķeguma novada Tomes pagastā darbojas jau astoto gadu. Pirmā folkloras draugu sanākšana notika 2012.gada rudenī. Kopas vadītāja Dace Priedoliņa.

Kopas pamatsastāvu veido tomenieši. Ir arī pa dalībniecei no Glāžšķūņa un Ogresgala. Šobrīd kopā darbojas 10 sievas un 3 vīri. Mūsu pulkā ir labas rokdarbnieces, saimnieces – tradicionālo ēdienu gatavotājas, zāļu sievas, tautas tērpu pārzinātājas, kokamata meistari, pirtnieki, stāstnieki un muzikanti. 

Savu nosaukumu kopa ieguva pāris gadus vēlāk, un tas sevi ir attaisnojis, jo tomenieši ir lauku ļaudis, zemkopji, kas raduši sēt, stādīt un ievākt ražu. 

Tomes “Graudi” Ķeguma novadā uztur senču tradīcijas, svin visus gadskārtu svētkus – Meteņus, Lielo dienu, Ūsiņus, Jāņus, vasaras Māras, Miķeļus-apjumības, Mārtiņus, Ziemassvētkus. 

Šo gadu laikā ir izzinātas arī latvisko godu – krustabu, vedību un bedību tradīcijas un rituāli. 

Graudu ļaudis ir smēlušies pieredzi ugunsrituālu vadīšanā, ko praktizē katros saulgriežos. Kopa izveidojusi savu mārtošanas (mičošanas) rituālu vedību (kāzu) godiem. 

Dalībnieki apgūst tradicionālo dziedāšanu, tautas instrumentu spēli, vada rotaļas un danco tradicionālos dančus. 

Lielu pieredzi “Graudi” guvuši, piedaloties Starptautiskajos Masku festivālos: Vecumniekos (2015.), Madonā (2016.) un Rīgā (2017.). 

Ir izveidojušās arī savas lokālās tradīcijas. Katru gadu Baltu Vienības dienā “Graudi” organizē pētnieciskās ekskursijas uz kādu no novada senvēsturiskajām vietām. Pasākums noslēdzas ar rudens saulgriežu ugunsrituālu. Esam kūruši uguni Tomes pagasta Nariņu un Grīvu senkapu vietās, Birzgales pagasta Slaidēnu pilskalnā, Lindes parkā un “Kalna Druvās” . Drīz plānojam apciemot Rembates pagasta kultakmeni, dižkokus, un “Gobkalnu” sētu. 

Tomes “Graudi” divas reizes ir piedalījušies Starptautiskajā folkloras festivālā Baltica (2015. un 2018.), kā arī rādījuši savu sniegumu Latvijas Etnogrāfiskā Brīvdabas muzeja Novadu dienās (2019.) 

Mūsu tuvākie kaimiņi un folkloras draugi ir Katlakalna “Rāmupe”, Lielvārdes “Josta, Daugmales “Dāre”, Ogres “Artava”, Kokneses “Urgas” un Ogres Danču klubs. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru