piektdiena, 2019. gada 16. augusts

RUDENĀJI-2019. Latvijas dalībnieki. SENLEJA (Sigulda)

Latvija ir zeme ar senām folkloras tradīcijām, kas tiek koptas un turētas cieņā arī šodien. Folkloras kopa "Senleja" darbojas vienā no skaistākajām Latvijas pilsētām - Siguldā no 1981.gada, apvienojot ģimenes, kas mīl tautas dziesmu un deju. Kopu dibinājusi Aina Salmane (1937.-2013) un tagad turpina viņas meita Anda Skuja. Droši vien, ka kopas mīļākā uzstāšanās un darbošanās vieta ir vienā no skaistākajām un svētākajām Latvijas vietām Turaidā.

"Senleja" strādā ar netransformētu un neapdarinātu folkloras materiālu- gan to, kas tieši pārmantots ģimenēs, gan agrāk savākto un pierakstīto. Daļa programmas ir tieši Siguldas apkārtnes un Latvijas Vidzemes novada dziesmas un danči, bet vairāk "Senlejas" repertuārā ir visā Latvijā dejotās etnogrāfiskās un šodien populārās tautas dejas. 

Daļa programmas ir tieši Siguldas apkārtnes un Latvijas Vidzemes novada dziesmas un danči, bet vairāk"Senlejas" repertuārā ir visā Latvijā dejotās etnogrāfiskās un šodien populārās
tautas dejas. 

Ansambļa dalībnieki uzstājas 18.gadsimta beigās un 19.gadsimtā Latvijā valkātos tautas tērpos. No tautas instrumentiem "Senlejā" iemīļotākā ir kokle. 

"Senleja" Latvijā ir populāra folkloras kopa, kas bieži piedalījusies dažādos folkloras festivālos. Savā darbības laikā ar koncertprogrammām tā ir viesojusies Somijā, Zviedrijā, Vācijā, Rumānijā, Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Nīderlandē, Tautu dzīves festivālā Vašingtonā - ASV, pasaules folkloriādē Tokijā Japānā u.c.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru