piektdiena, 2017. gada 22. septembris

RUDENĀJI-2017. Ārvalstu dalībnieki. ŽAISA (Lietuva)

Kauņas folkloras kopa ŽAISA (latviski "rotaļa") pirmajā mēģinājumā sapulcējās 1988.gadā un vēl līdz šai diena tautas dziesmu un deju aizrautīgie cilvēvi iepriecina un apbur gan paši sevi, gan savus klausītājus. Kopas repertuārs ir milzu dažāds tāpat kā tā tērpi - tas aptver visas Lietuvas zemes. Gan senās sutartīnes, gan jaunāka laika dziesmas  un romances no XIX-XX gs., tāpat arī dejas un instrumentālā mūzika kopas dalībniekiem ir tuvas un mīļas. Kopā darbojas visu paaudžu ļaudis vecumā no 12 - 70 gadiem. Kopš pirmās dienas kopu vada folkloras entuziasti Giedrė Ramunė Pečiulienė un Mintautas Petras Pečiulis.


Daudzo darbības gadu laikā tapušas dažādas tematiskās programmas, kas veltītas tradicionālajām gadskārtām - Ziemassvētkiem, Lielajai dienai, Rasas svētkiem. Neiztrūkstoši Žaisas ļaudis februārī maskojas tradicionālās maskās un svin Užgavēni - pavasara gaidīšanas svētkus - laikā, kad mēs svinam Meteņus. 

Ilgo darbības gadu laikā ŽAISA ir daudz koncertējusi ne tikai Kauņas apriņķī un piedalījusies Dziesmu svētkos Lietuvā, bet arī devusies tālākos braucienos un piedalījusies folkloras svētkos un festivālos Vācijā, Čehijā, Portugālē, Itālijā, Maķedonijā, Slovākijā, Serbijā, Polijā. Savādā kārtā šis būs pirmais kopas brauciens uz Latviju un pirmā dalība folkloras festivālā Latvijā. 

Par kopu ŽAISA vairāk - http://www.folk-zaisa.lt/

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru