ceturtdiena, 2017. gada 21. septembris

RUDENĀJI-2017. Ārvalstu dalībnieki. KRUSA (Čehija/Latvija)

­
Latviešu folkloras grupa “Krusa” radās 2015.gada ziemā ar dažu Prāgā dzīvojošu latviešu vēlmi kopīgi padziedāt. Pulciņam pievienojās vairākas latviešu valodu studējušas čehietes, par vadītāju tika izvirzīta Zane Pērkone (bijusī tradicionālās dziedāšanas grupas “Saucējas” dalībniece), un grupa ātri vien noformēja savu mērķi attīstīt dalībnieču tradicionālās dziedāšanas iemaņas un kalpot kā latviešu kultūras satikšanās un popularizēšanas iespēja.

Grupa savu mājvietu atradusi Latvijas vēstniecības Čehijā telpās. Divu gadu pastāvēšanas laikā tā piedzīvojusi vairāk kā 15 uzstāšanās reizes, kurās klausītājiem līdztekus folkloras dziesmu paraugiem bieži tiek ieskicēts arī tradicionālais latviešu dzīves stils un gadskārtu ieražas.

Šobrīd grupas repertuāru galvenokārt veido no Latvijas līdzi atvestais un “Saucējās” apgūtais materiāls – Ziemeļlatgales talku balsi, Margaritas Šakinas mantojums, Dienvidkurzemes dziesmas. No ierakstiem apgūtas vairākas Sibīrijas latviešu dziesmas, kā arī veikta dažu dziesmu mākslinieciskā apdare.

Par kopu KRUSA vairāk - https://www.facebook.com/KrusaFolk/?fref=ts


Katlakalna IV Starptautiskā folkloras festivāla e-dienaslapa - https://rudenaji.blogspot.com/



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru