svētdiena, 2016. gada 23. oktobris

Rudenāji-2013 - Katlakalna 2.starptautiskais fokloras frestivāls

Tuvojas Rudenāji, Rudens Vienādības, Lielais gada saulriets, - brīdis, kad diena ar nakti tiek vienādi gaŗas un saule laižas no Pasaules kalna lejup. Rudenājus svētam kā vienus no gada rudens Ražas svētkiem. Izdziedam saulrieta krāšņumu un pateicību Pērkonam „par vasaras graudumiņu” un Mārai, ar graudu, vaska un vilnas ziedojumiem ugunij, ar Rudens laika dziesmām, dančiem un auglības rotaļām – labklājības un veselības piesaukšanai un stiprināšanai.


Katlakalnā Rudenāji šai gadā tiks iezīmēti ar Otro Starptautisko folkloras festivālu, kas no rudens laika ieguvis arī Rudenāju nosaukumu.

Viesos festivālā sagaidīsim kopas no visiem Latvijas lielnovadiem. No Kurzemes šurp brauks Etnogrāfiskā kopa „Bārta” un Vērgales līvu kopa „Kāndla”, Latgali pārstāvēs „Abrenīte” no Viļakas novada, sēļu tradīciju rādīs Dignājas „Dignojīši”. Zemgales krāsas un dziesmas iedziedās Vecsaules kopa Vecsaule, bet Vidzemes spožumu mirdzinās Amatas „Ore”. Būs arī Rīgas „Grodi” un paši mājinieki, Katlakalna „Rāmupe”. 

Gaidīsim arī kaimiņzemju kopas – igauņu Pērnavas Dziedāšanas biedrības kopu „Salme naesed” un Lietuvas Raseiņu kopu „Degulė”. Festivāla tālākā viešņa būs no Oslo – norvēģu seno dziesmu, sāmu joiku un arī senā inuītu dziedāšanas veida pazinēja un praktizētāja Elfi Sverdrupa (Elfi Sverdrup). 

Rudenāju Festivāls Katlakalnā sāksies piektdienas, 20.septembra vakarā ar dūdu un bungu skaņām ieskandēts, ar skanīgām dziesmām iedziedāts. Tad Lāpu gājienā dosimies uz netālo Sauliešu pilskalnu, kur iedegsim Rudenāju ugunskuru, katra no kopām liks savu dziesmu artavu kopīgajam notikumam klāt, to kuplinādama.

Notikumiem bagātākā ir sestdiena, 21.septembris. Tad notiks gan Radošās meistarklases Ķekavas Mūzikas skolā, gan Rudenāju koncerti Baložos un Daugmalē, Dižkoncerts Ķekavā un Danču vakars Katlakalnā.

Svētdien, 22.septembrī, Amatu dienā, viesosimies Etnogrāfiskajā Brīvdabas muzejā. Festivāls izksanēs Katlakalna Tautas namā svētdienas pēcpusdienā.

Vairāk informācijas par Rudenāju festivāla Katlakalnā dalībniekiem un norisēm: 


Gunta Saule,
Katlakalna Folkloras kopas RĀMUPE dalībniece

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru