otrdiena, 2019. gada 16. aprīlis

RUDENĀJI-2019

Katlakalna V starptautiskais folkloras festivāls 

RUDENĀJI-2019 norisināsies 2019.gada 13.-15.septembrī


Gada ritējumā un gadskārtu svētku svētīšanas ciklā rudens laiks ir īpašs un Ražas svētku svētīšana savulaik ir bijusi teju pati nozīmīgākā. Un tomēr ilgu laiku rudens un ražas svētku tradīcijas bijušas it kā piemirstas. Saglabājušās tikai atsevišķas to sastāvdaļas, – talkas dziesmas, ticējumi, atsevišķas rituālās izpausmes, tomēr svētku kopuma izpratne un redzējums diezgan lielā mērā bija zudis un tikai pēdējā laikā tiek atjaunināts. Ir svarīgi arī šī gadskārtu svētku laika tradīcijas arvien vairāk apzināt, pētīt, atjaunot un svētkus piedzīvot - svinēt. 

Katlakalna Starptautiskais folkloras festivāls RUDENĀJI ir veltīts Rudenāju laika svētīšanas tradīcijas izpētei, atjaunotnei un popularizēšanai. Tas notiek katru otro gadu kopš 2011.gada ap Rudens saulgriežu laiku, septembra vidū vai otrajā pusē. Līdz šim veiksmīgi norisinājušies četri šādi festivāli. Dalībnieku vidū ir bijušas dažāda rakstura folkloras kopas no visiem Latvijas dižnovadiem, viesi no kaimiņvalstīm – Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas un Krievijas, kā arī no citām zemēm – Somijas, Norvēģijas un Polijas. 2019.gada rudenī Katlakalnā tas norisināsies jau piekto reizi.

Festivāls radīts, lai aizrautīgā, izteiksmīgā, tradicionālā un tai pat laikā mūsdienīgā veidā izzinātu, iepazītu un popularizētu rudens ražas daudzināšanas un citu, rudens laikmetam atbilstošu svētku, rituālu un sadzīves notikumu, tradīcijas Latvijā, kaimiņvalstīs un citviet pasaulē. Pašu tradīcijas izzināšanā un “balto laukumu” aizpildīšanā bieži palīdz kaimiņu tautu pieredze, ko festivālā varam bagātīgi gūt vērojot kopu priekšnesumus un piedaloties viņu vadītajās darbnīcās un meistarklasēs.

Katlakalna V starptautiskā folkloras festivāla RUDENĀJI-2019 ietvaros iecerētas daudzveidīgas darbnīcas, dalībvalstu pārstāvju, folkloras un tradīciju kopu vadītas meistarklases, kā arī rudens tradīcijām veltīta stāstu un pieredžu apmaiņa.

Vairāk par tuvojošos festivālu var uzzināt sekojot šai e-dienaslapai, festivāla lapai fb - https://www.facebook.com/rudenaji/ vai zvanot vai rakstot festivāla rīkotājiem:
Aija Vitmane - Katlakalna Tautas nama direktore - aija.vitmane@tvnet.lv, 26439276
Gunta Saule - festivāla līdzstrādniece un saziņa - saulegunta@gmail.com, tālr. 27811297

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru